Een vindhek in Groningen

In twee eerdere artikelen, op 15 maart en op 27 juni berichtte Haagspraak al over het Vindhek, een creatie voor sociale interactie van Annemarieke Weber die in het Amsterdamse Vondelpark al jaren een groot succes is en zelfs de Japanse televisie haalde.
Terwijl de realisatie van een vindhek in de Hofstad pijnlijk langzaam verloopt, heeft Groningen er sinds afgelopen donderdag een gekregen. In het Noorderplantsoen, een populair stadspark, is tijdens de opening van het jaarlijkse Noorderzon Festival het vindhek onthuld door wethouder Jan Seton. De Groningse wethouder liet zich tijdens zijn verhaal ontvallen dat de realisatie van het Vindhek in zijn stad ook wel wat sneller had gekund. Terwijl het idee om een vindhek te plaatsen breed gedragen werd in de buurt, was er immers geen enkele ambtenaar binnen het gemeentelijk apparaat wiens kindje het was. Hierdoor was het moeilijk de barrières tussen de verschillende gemeentelijke afdelingen te slechten, een probleem waar veel burgerinitiatieven onder lijden.

Sociale interactie bij het vindhek. Foto: Edwin IJsman
Sociale interactie bij het vindhek. Foto: Edwin IJsman

Zodra het Vindhek er eenmaal stond, liep het meteen storm op deze locatie in het Groningse Noorderplantsoen. Binnen een dag hing het hek al vol met gevonden voorwerpen. De drukte rondom het jaarlijkse kunstfestival dat op de avond van de onthulling begon zal hier een flink aandeel in hebben.

Weer een gevonden voorwerp voor in het Vindhek. Foto: Edwin IJsman
Weer een gevonden voorwerp voor in het Vindhek. Foto: Edwin IJsman

Annemarieke Weber meldde dat het volgende vindhek in Amersfoort geplaatst zal worden. En daarna moest er eentje in Den Haag komen. Bij het noemen van deze plaatsnaam volgde een diepe zucht.

Het is te hopen dat we in Den Haag ooit nog eens kunnen leren van de ervaringen elders. Wellicht is het tijd voor een belletje naar het noorden.

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.